Spotkania kulinarne uczniów:)

W dniu 15 maja uczniowie klasy 3 gimnazjum spotkali się z młodszymi kolegami
i koleżankami ze szkoły, aby podzielić się z nimi swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania, zdobytą na zajęciach technicznych podczas realizowania modułu kulinarnego. Spotkania te były też częścią realizowanego w naszej szkole programu profilaktyki zdrowotnej Trzymaj Formę.

Uczniowie opowiadali o zasadach zdrowego żywienia, o piramidzie zdrowia, o ruchu i uprawianiu sportu jako ważnym elemencie zdrowego stylu życia. Uczniowie dowiedzieli się, że istnieją różne sposoby odżywiania się oraz różne diety. Niezależnie od wszystkiego, aby organizm zdrowo się rozwijał należy mu dostarczać różnorodnych składników pokarmowych a podstawą naszej diety powinny być kolorowe warzywa i owoce najlepiej zjadane na surowo. Z uwagi na piękną pogodę za oknem należy przypuszczać, że już niebawem nastąpi wysyp sezonowych owoców: truskawek, czereśni czy malin i będziemy mogli bez ograniczeń cieszyć się ich smakiem.

Smacznego:)

Agata Mroczkowska